Ontvang elke week een gratis inspirerende video

Selecteer een pagina

Wat is nu werkelijk de kern van zelfvertrouwen?
Laten we het zo zeggen: “ook al voelt het misschien nu niet zo, maar zelfvertrouwen is een bekwaamheid, een vaardigheid, én te leren!
Zelfvertrouwen leer je door kleine stapjes te durven nemen, stapjes om jouw doelen te realiseren, om jouw vaardigheden te ontdekken en een gedachte te creëren van: “ik kan dit, dus ik heb zelfvertrouwen”.

Er zijn genoeg momenten in het leven die spannend zijn. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van een sollicitatiegesprek, een presentatie geven aan een grote zaal mensen, je wilt met een cursus of sport beginnen of je hebt je eerste date waarbij jij het eerste contact moet leggen. Allemaal dingen waar je een hoop zelfvertrouwen voor nodig hebt.
De schrijfster van de Harry Potter boeken heeft wel 10 á 12 uitgeverijen af moeten gaan voordat iemand het wilde uitgeven; en jij en ik, wij stoppen al na drie keer NEE. Volhouden, niet stoppen, dat helpt je zelfvertrouwen.

Niet doemdenken over dat je het niet kan of zeggen dat je geen zelfvertrouwen heb, want in ieder mens, ik weet het zeker, schuilt er wel iets van zelfvertrouwen.
Misschien nog niet in hetgeen wat je graag wilt kunnen of leren, maar er zijn genoeg gebieden waar je wel goed in bent, waar jij een voorbeeld in kan zijn voor anderen die dat ook willen beheersen.   

Voor mij is het heel belangrijk geweest om te weten dat niemand wordt geboren met zelfvertrouwen. Misschien lijkt het nu dat de mensen om je heen vol zelfvertrouwen zijn, maar die mensen zijn niet geboren met zelfvertrouwen. Het gaat om de ervaringen en de groei. Als ik de vraag stel: “wat is nu werkelijk de kern van zelfvertrouwen?” Dan is het antwoord: “zelfvertrouwen is een vaardigheid die je geleerd heb door te ervaren, in welk gebied jij uitblinkt”

FacebookTwitterEmailWhatsApp
FacebookTwitterEmailWhatsApp