Ontvang elke week een gratis inspirerende video

Selecteer een pagina

Waarom moet ik zoveel van mezelf? Dat is de hamvraag van deze film. Het heeft twee redenen waarom we dat vinden van onszelf. Hoe kijk ik naar mijn prestaties en hoe kijk ik naar mijzelf?

 

Eerst de prestaties. Dan stellen we ons het volgende dilemma. Als ik niet optimaal presteer dan faal ik. Als we niet honderd procent presteren, in je werkzaamheden bijvoorbeeld, dan vinden we ons niet goed genoeg. We worden dan niet juist gewaardeerd. Dan vinden we ons niet oké. Als we dit dilemma blijven hanteren, is het niet vreemd dat we gestrest raken en tegen een burn-out aanlopen.

Daarom is het belangrijk dat we een tijd van ontspanning nemen. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Een sporter is ook niet continue aan het presteren. Die moet een goede balans vinden tussen inspanning en ontspanning. Anders zal hij nooit het doel halen waarvoor hij zich inspant.

De tweede reden waarom we zoveel moeten van onszelf is een stukje zelfvertrouwen, een stukje eigenwaarde. Als voorbeeld. Je bent continue bezig in je werk, je doet wat de baas van je verlangt. Hiervoor krijg je waardering terug, sterker nog je wordt ervoor beloond. Dit bevestigt je eigenwaarde. Hierdoor kom je tot grote prestaties, je haalt het beste uit jezelf.

Maar je doet die honderd procent inspanning niet voor jezelf maar omdat je gevoed wordt in je eigen waarde. Als je het niet doet dan vind je jezelf niet goed genoeg. Je cijfert jezelf weg en gaat je eigen behoeften negeren. Dit gaat richting een burn-out.

Dit is ook het moment om bij jezelf aan de noodrem te trekken. Niemand is ooit gelukkig geworden van zichzelf wegcijferen voor iets waar hij niet in gelooft.

De waardering, de bevestiging en de beloning van anderen is een mooie aanvulling maar is niet de kern. De kern is dat je jezelf waardeert. Jezelf beloont met mooie dromen. Jezelf bevestigen dat je een mooi en goed mens bent.

Deze film sluiten we af met de volgende vraag.

Waar doe je het allemaal voor? Wat is jouw drijfveer om zoveel te doen?  

FacebookTwitterEmailWhatsApp
FacebookTwitterEmailWhatsApp