Ontvang elke week een gratis inspirerende video

Selecteer een pagina

In deze video gaan we op bezoek bij Stephan van de Vegan Challenge. Benieuwd wat hij ons gaat leren en vertellen. Over voor je principes en je idealen staan en hoe je dat in de praktijk brengt. Bij het introduceren van Stephan, leg ik uit dat ik als doel heb om in 30 dagen de beste versie van mijzelf te worden. Stephan vindt het een mooi doel.

De vraag waarom je steeds bezig bent met jezelf, die aan Stephan wordt gesteld, wordt als volgt beantwoord. Stephan vindt het zonde als je het leven zomaar voorbij laat gaan. Hij merkt dan ook dat het veel impact heeft op de mensen om hem heen. Door bepaalde keuzes te maken kun je mensen inspireren.

Door die bewuste keuzes een stem te geven kun je daarmee heel veel bereiken.

Als voorbeeld geeft Stephan het volgende. Als je zegt dat je veganist bent, dan denken sommige mensen dat je het gedrag van hen veroordeelt. Zij voelen zich dan aangevallen. Je hoopt inspirerend te zijn, maar als mensen daarvoor nog niet open staan, kan het wel een uitdaging worden om dit als iets positiefs te brengen. Als jij iets doet en de ander geeft aan dat hij of zij nog niet zo ver is, kan diegene zich in een slachtofferrol begeven, dan is het makkelijker voor hem of haar om zich op die manier te verdedigen.

Nog een voorbeeld van Stephan waar men in een verdedigende houding kan gaan. Als een sportief iemand ervoor kiest om alleen een gezonde maaltijd te  nemen dan kan een ander zich aangevallen gevoelen omdat hij wel een ongezonde maaltijd neemt. Hij gaat dan in de verdediging door bijvoorbeeld te zeggen: “Goh, wat eet jij een saaie maaltijd”, in plaats van de andere persoon in zijn waarde te laten en te stimuleren dat hij die keus heeft gemaakt.

Op een gegeven moment is Stephan boeken gaan lezen over veganisme. Met de vraag wat het nu betekent voor je gezondheid. Na een paar maanden kwam hij erachter dat het helemaal niet goed gaat met de wereld. Mensen weten niet hoe het er werkelijk aan toegaat.
Als je die kennis wel hebt en je voelt hoe het daadwerkelijk in de wereld gaat, dan heeft hij vanuit zijn waarden en emotie geen keuze meer om nee te zeggen tegen het veganisme.
Het is dus geen aanval naar mensen toe maar een keuze die je zelf maakt.

Om te oefenen om die keuze te kunnen maken heeft Stephan een Vegan Challenge ontwikkeld. Mensen krijgen dan 30 dagen, elke dag, een email toegezonden met daarin tips over je eetgedrag, je gezondheid, je ethiek en sociale aspecten.

De video geeft een handvat en tips over hoe je kan werken aan jezelf om de beste versie van jezelf te worden.

 

 

 

FacebookTwitterEmailWhatsApp
FacebookTwitterEmailWhatsApp