Ontvang elke week een gratis inspirerende video

Selecteer een pagina

We hebben overtuigingen en filosofieën over het leven, waar we, hoewel we ze zelf hebben verzonnen, standvastig in geloven. Het is een patroon dat bij ieder mens verschilt, want ieder mens heeft andere waarden en normen, wensen en verlangens in het leven. En dat begint al bij de opvoeding. Alles wat jij hebt meegekregen van je ouders, maar ook van je familie, je vrienden en je omgeving, heeft jou helpen ontwikkelen in de persoon die je nu bent.

In gesprek met mijn medewerker en vriend Wout kwam het gesprek op autorijden, hij is hier druk mee bezig en hij zei: “hoe kan ik zelfverzekerd naar mijn werk rijden?” Ik kan nu denken: “Het is veel te stressvol, dit gaat mij nooit lukken”. Anderzijds als ik geloof dat als ik blijf oefenen met autorijden, het mij uiteindelijk in mijn eentje gewoon gaat lukken om overal heen te rijden. Het gaat erom waar je in gelooft, wat tegelijk ook je keuze is van “wil je er wel in geloven of niet.”

Een ander voorbeeld: Ik denk vaak na over dingen die ik niet kan. Dan krijg ik de vraag: “noem eens 5 positieve talenten van jezelf die je wel kan?” Een hele moeilijke vraag, maar ik weet er dan maar 2. En weetje hoe dat komt? Ik geloof te weinig in mezelf. Net als bij het voorbeeld van het autorijden, als je te weinig zelfvertrouwen hebt en steeds maar denkt dat je iets niet kan, dan gaat het ook nooit lukken. Maar de oplossing! Ik heb ontdekt en geleerd van mijn omgeving, die zei mij het volgende: “jij bent wel in veel dingen goed” en “deze 5 eigenschappen kan ik over jou noemen”. Het gaf mij het gevoel dat ik ergens in kon geloven. Als je gelooft dat je iets echt wil, dan kun je het ook bereiken.

Wat je ook kiest voor jezelf: “geloof je er wel in of niet”, je hebt altijd gelijk. Zo werken nou eenmaal overtuigingen. Deze week heb ik naast mijn gesprek met Wout nog een inspirerend gesprek gehad met Mireille Verhoef over hoe zij denkt over “overtuigingen en hoe overtuigingen werken bij mensen”. Ben jij nieuwsgierig geworden of herken je dit ook bij jezelf en wil je er meer over begrijpen, kijk dan deze video!

FacebookTwitterEmailWhatsApp
FacebookTwitterEmailWhatsApp